NOTA DE PREMSA
dimecres, 09 de setembre de 2015
VEU - Revista Cultural de la Universitat d´Alacant

 
     
   
     
 

JOAN GARCÉS I MUÑOZ VERA , AQUEST DIVENDRES AL MUA 

El Museu de la Universitat d'Alacant acull aquest divendres, 11 de setembre, la conferència de Joan Garcés (assessor personal del president Salvador Allende) sobre  'El significado del 11 de septiembre en España (Barcelona) y América (Santiago de Chile, N. York)'. La conferència tindrà lloc a les 18.00 hores i serà presentada pel catedràtic de Literatura hispanoamericana de la UA, José Carlos Rovira. Després de la conferència sera inaugurada l'exposició del pintor 'Muñoz Vera (2007-2015)'.

Garcés (Llíria, València, 1944) és doctor en Ciències polítiques per la Universitat Complutense de Madrid i per la Sorbona, a més de llicenciat en Dret per la primera universitat. Va ser assessor polític personal del president xilè Salvador Allèn i en 1999 va rebre al Parlament suec el premi Nobel alternatiu ( Right Livelihood Award) pels seus treballs en defensa dels drets humans. Posteriorment, va dirigir el procés judicial contra el general Augusto Pinochet per crims contra la humanitat i terrorisme.

Després de la conferència, serà inaugurada l'exposició de Guillermo Muñoz Vera. El pintor xilè, establit a Espanya definitivament des de 1985, ha creat el projecte Arauco i, posteriorment, la Fundació Art i Autors Contemporanis. És un artista reconegut internacionalment, i els seus treballs han sigut exposats en nombroses exposicions individuals a Europa, Amèrica Llatina i els Estats Units.

La mostra que acull ara el Museu de la Universitat d'Alacant reuneix les obres que el pintor ha creat de 2008 a 2015. És una sèrie de pintures en les quals l'artista bolca les seues inquietuds per la geografia i la història. Segons les seues pròpies paraules, "es tracta d'un viatge en el temps, de situacions i fets del passat, però que en els dilemes que es plantegen podríem reconéixer el present".

"Gran part del discurs visual i dels relats implícits en l'obra pictòrica d'aquesta peculiar exposició" de pintura de l'artista Muñoz Vera es deté "minuciosament a mostrar moments únics i atmosferes detingudes en el temps que ens revelen imatges de detalls de l'arquitectura, el paisatge, la cartografia, els instruments d'observació astronòmica, armes o naus travessant mars interiors i oceans ignots, relacionats sempre, directament o indirectament, amb fets històrics que es vinculen a la cultura mediterrània i al seu salt cap a les terres de l'altre costat de l'Atlàntic, del Sud-est Asiàtic i el Pacífic", explica el crític d'art i coordinador de l'exposició, Josep Lluis Peris.